door QenA | dec 4, 2023
De gemeente Amsterdam heeft de ambitie om in het sociaal domein (zorg en ondersteuning) beter opgave- en gebiedsgericht te werken én om dit in partnerschap met de uitvoerende partijen op te pakken. Om hier concreet uitvoering aan te geven is daarom het idee ontstaan om in alle stadsdelen gebiedsdialogen te organiseren met de organisaties die hier gezamenlijk uitvoering aan geven: buurtteams, ouder-kind teams, partijen uit de sociale basis en de gemeente (zowel centraal als stadsdeel). Deze gebiedsdialogen hebben als insteek om gezamenlijk te leren, de samenwerking in (en met) de stadsdelen te verbeteren en hier afspraken over te maken. De wens is om – door dit structureel te organiseren – te komen tot een gezamenlijke sturing op de gebiedsopgaven.
Wij zijn gevraagd om de gebiedsdialogen in ieder stadsdeel te faciliteren en voor te bereiden. Het laten slagen van de dialogen vraagt een lange adem en (gedrags)verandering bij zowel het ambtelijk apparaat als de partners. Daarnaast moeten de gebiedsdialogen bijdragen aan een minder drukke en vereenvoudiging van de overlegstructuur in Amsterdam. Dit betekent dat we veel energie steken in voorbereidende gesprekken met alle betrokkenen, zodat we met hen komen tot een passende agenda en functie van de dialogen. De eerste gebiedsdialogen zijn gestart in juni.
Looptijd: januari – december 2023
door QenA | dec 3, 2023
De komende jaren staan de deelnemende gemeenten binnen Hart van Brabant, samen met de uitvoerend partners, voor de opgave om de ondersteuning voor hun inwoners integraal, dichtbij en gebiedsgericht te organiseren. Deze beweging is in 2020 al met de nieuwe inkoop (grotendeels taakgericht) ingezet en wordt nog eens versterkt door diverse landelijke ontwikkelingen, zoals de Hervormingsagenda Jeugd.
Met de Gebiedsagenda Transformatie Sociaal Domein zet de regio een belangrijke vervolgstap in deze transformatie. Het document biedt overzicht en geeft inzicht in de gezamenlijke uitvoerings- en ontwikkelopgaven en de afspraken die hierover gemaakt zijn in het kader van de nieuwe inkoop. Daarnaast beschrijft het een aantal landelijke ontwikkelingen die een rechtstreeks effect hebben op de wijze waarop gemeenten binnen de regio Hart van Brabant het sociaal domein organiseren. Het doel is om op basis van de gebiedsagenda gezamenlijk en in partnerschap met de aanbieders te komen tot concrete werkafspraken per gebied/gemeente.
Wij hebben – in nauwe samenwerking met het programmateam – de gebiedsagenda opgesteld. Als onderdeel hiervan hebben we per gemeente (op hoofdlijn) in beeld gebracht hoe het staat met de implementatie van de inkoopafspraken, de impact op ontwikkelingen in de toegangen en het voorliggend veld en de ambities die men heeft als het gaat om het gebiedsgericht werken en organiseren.
Looptijd: juli-december 2023
door QenA | dec 2, 2023
De gemeente Den Haag is met het inkopen van jeugdhulp met een taakgerichte bekostiging een nieuwe weg in geslagen. De wens van de gemeente is om veel meer in partnerschap samen te werken om zo gezamenlijk met haar uitvoerend partners de ondersteuning integraal en gezinsgericht vanuit vier gebieden in de stad te ontwikkelen.
Wij hebben de gemeente geadviseerd op facetten zoals de gezamenlijke overlegstructuur, het gezamenlijk doorleven van partnerschap, het neerzetten van de interne organisatie en de invulling van belangrijke randvoorwaarden (zoals monitoring) van taakgericht werken. Hierbij hebben we de praktijkervaringen betrokken van andere gemeenten die deze weg al eerder bewandeld hebben.
Looptijd : juni – september 2023
door QenA | mei 4, 2023
De gemeente Amsterdam en de gemeenten Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel hebben in het voorjaar van 2022 samen met hun partners in jeugdstelsel (specialistische jeugdhulpaanbieders, cliëntvertegenwoordiging, ouder-kind teams, huisartsen, gecertificeerde instellingen) de Ontwikkelagenda Jeugd Amsterdam-DUO opgesteld. Deze agenda beschrijft hoe zij de komende jaren in partnerschap de hulp aan kinderen en gezinnen willen verbeteren. Wij hebben dit traject begeleid en de pen gevoerd. Daarnaast hebben we gezamenlijk gebouwd aan een overlegstructuur (stuurgroepen en werkgroepen) waarin alle (lokale) initiatieven in samenhang bij elkaar komen zodat er vanuit het collectief van gemeenten en partners gezamenlijk gestuurd kan worden op de uitvoering van de Ontwikkelagenda.
Deze manier van gezamenlijke sturing en intensieve samenwerking met de partners is een wezenlijke verandering ten opzichte van hoe het voorheen ging in Amsterdam. Dit soort grote veranderingen kosten tijd en vragen veel inzet van de partners. Momenteel ondersteunen wij deze overlegstructuur en de uitvoering van de Ontwikkelagenda Jeugd.
Looptijd: februari 2022 – juni 2023
Zie dit interview met betrokkenen voor meer informatie
door QenA | mei 4, 2023
In Heusden hebben we als kwartiermakers geholpen met het opzetten van een sterk lokaal Jeugd en Gezinsteam, dat zorg en ondersteuning biedt die gericht is op het gezin en haar leefomgeving in plaats van alleen het kind. Het team werkt hierin nauw samen met huisartsen, onderwijs en voorliggend veld en heeft zelf 2elijns specialistische kennis beschikbaar. Het Jeugd en Gezinsteam betreft een samenwerking tussen de gemeente Heusden, Sterk Huis, MEEVivenz en de GGD.
Wij hebben allereerst de bestuurlijke samenwerking tussen de gemeente en de uitvoerend partners begeleid, wat heeft geleid tot een gezamenlijke visie, leidende principes en heldere (samenwerkings)afspraken. Vervolgens zijn we samen met deze partijen het team en de nieuwe manier van werken gaan opbouwen. Tot slot hebben we de gemeente geholpen om de samenwerking formeel te bezegelen (subsidie verstrekking). Er staat nu een ingewerkt team van jeugdprofessionals dat in toenemende mate gezinnen in hun eigen omgeving kan helpen en alle verzoeken jeugd- en gezinshulp via de huisartsen zelf oppakt.
Looptijd: oktober 2021 – januari 2023
Voor meer informatie over het Jeugd- en gezinsteam zie hier.
Zie ook bericht op linkedin
Recente reacties